Вижте кои Е-та в храните са ракообразуващи

Колко са опасни Е-тата за човешкото здраве. 

Последните лабораторни изследвания на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН позказват, че използването на E-тата в храните променя нашата ДНК.

Изключително опасни са оцветителите еритрозин – Е127, индиго кармин – Е132, фаст грийн – Е143, консервантът натриев нитрит – Е250, добавката кофеин и 4-аминоантипирин – 4ААР допълва доцент от Лабораторията. Изследвани са били 12 Е-та за тези заключения.

Вижте и ракообразуващите Е-та и си имайте едно на ум, защото концентрацията на E-тата трябва да е между 10 и 100 пъти по-ниска от разрешената от ЕС.

Ракообразуващи:

Е210 – бензоена киселина. 

фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;

Е211 – натриев бензонат

използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.

Е217 – натриев пропил р-хидроксибензоат

изрично забранен в някои страни

Е250 – натриев нитрит

може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

Е407 – карагенан

извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата

 

Е553b – магнезиев трисиликат

свързва се с рак на стомаха; типичен продукти – белен ориз, при шоколадите и в сладкарството

 

Е905 – микрокристален восък

парафини – може да инхибират абсорбцията на мазни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове

 

Е950 – ацесулфам-К

Е954 – захарин (изкуствен подсладител)

изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака

Е955 – сукралоза (изкуствен подсладител)

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: