Най-известните СПА дестинации в България. 

С над 700 минерални извора, България е една от водещите СПА дестинации в Европа. Траките първи открили лечебните свойства на водите и строели своите градове в близост до тях. По такъв начин били основани градове като София, Хисаря, Сандански, Кюстендил и др. По-късно тези земи били завладени от римляните, които продължили тракийската традиция и строели своите римски терми (бани).
В България има много СПА курорти, чиято вода е разнообразна по химичен състав, температура и свойства и които предлагат разнообразни възможности за СПА и уелнес.

Вижте кои са най-популярните СПА дестинации в България и какви лечебни свойства притежава водата им:

Велинград. Градът е известен като СПА столицата на Балканите. Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С. Броят им надхвърля 70. Най-горещи са водите в квартал Каменица – с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България – „Клептуза”.

Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен че лекува, велинградската минерална вода подмладява и разкрасява.

ВИЖ ТАЗИ ОФЕРТИ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА ВЪВ ВЕЛИНГРАД

Сандански. В района има над 80 извора с температура от 42 до 81°С. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Градът е богат и на исторически забележителности.

Тук съчетанието на лековити води и на специфичен климат със средиземноморско влияние действа благоприятно при заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

ВИЖ ОФЕРТИТЕ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА В САНДАНСКИ

Сапарева баня. Курортът се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на Рила планина. Тук се намира термалният извор с най-висока температура в България. Това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103ºС).

Водата тук лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.

ВИЖ ОФЕРТИТЕ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА В САПАРЕВА БАНЯ

Банкя е най-близкият до столицата балнеокурорт – само на 17 км. Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 – 37°C.

Водата е с ниска минерализация, с ниска твърдост, бистра, без мирис, с много приятни вкусови качества и подходяща за ежедневна употреба. Използва се успешно за лечение на сърдечносъдови заболявания и увреждания на нервната система.

ВИЖ ОФЕРТИТЕ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА В БАНКЯ

Хисаря. Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Намира се на 40 км северно от Пловдив. На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С .Минералните води лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат.

Сред културните забележителности на града са основно изградената Крепостна стена с четири входа.

Девин. Градът предлага спокойствие и тишина, а планинският въздух спомага за бързото възстановяване и подобряване на тонуса.

Родопският град е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС. Водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, кожни заболявания, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, заболявания на дихателната система и др.

ВИЖТЕ ОФЕРТИТЕ С ОТСТЪПКА ЗА ПОЧИВКА В ДЕВИН!

Вършец. Градът се намира в подножието на Западна Стара планина, на 90 км от София. Това е най-старият балнеолечебен курорт в България.

Липсата на варовик във водата тук я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и на опорно-двигателния апарат. Красивият парк и чистата природа предоставят допълнителни възможности на туристите.

ОФЕРТИ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА ВЪВ ВЪРШЕЦ

Шипково. Шипково е село в Троянския Балкан, чиято минерална вода и специфичният му климат са го превърнали в климатичен и балнеокурорт.

Температурата на водата в Шипково варира от 18° до 35°С. Използва се при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни заболявания, при проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

ВИЖТЕ ТЕЗИ ОФЕРТИ С НАМАЛЕНИЕ ЗА ПОЧИВКА В ШИПКОВО

Албена. Морският курорт също е популярен и като СПА дестинация. Това се дължи на наличието на минерални води с лечебни свойства и на лиманна кал.

Водата е подходяща за лечение на смущения на дихателните пътища, сърдечносъдови заболявания, нарушения на опорно-двигателната система, неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания.

Златни пясъци. Това е друг морски курорт с минерални извори.

Съчетанието на специфичен климат и минерални води се използва успешно при лечението на артрити, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма.

ПОЧИВКИ С ОТСТЪПКА В ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ

Поморие е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг.

В града се намира единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм.

Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови и др.

ВИЖТЕ ПОЧИВКИТЕ С ОТСТЪПКА В ПОМОРИЕ!!!

Нареченски бани. Селото се намира се намира на 23 км югозападно от Асеновград по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи. Има три минерални извора – „Соленото изворче“, „Очното изворче“ и „Бански извор“.

Водата лекува нервни, диабетни, ендокриннообменни и др. заболявания. Около Нареченски бани има красива природа, която е съчетана с лечебните качества на минералната вода.

Павел баня. Градът се намира близо до Казанлък (около 20–25 км), в съседство с язовир Копринка. От седемте естествени сондажни източника извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса.

Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания, ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.

Костенец. Градът е разположен в подножието на Рила, в източната част на Костенецко-Долнобанската котловина на около 61 км югоизточно от София. Районът е особено богат на топли минерални извори с температура на водата от 47 °С до 73 °С. Изворите са били известни още в древността, тъй като в района на Костенец са запазени останки от римски терми, балнеологични съоръжения, нимфеуми.

Водата лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични заболявания. Красиви природни забележителности са Костенският и Скаловицкият водопад.

Момин проход. Градът се намира в община Костенец, Софийска област, на около 70 км от София. Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.

Сливенски минерални бани. Намират се в землището на с. Злати Войвода, на 12 км. югозападно от гр. Сливен. Термалната вода е с температура 48°С. В Сливенските минерални бани успешно се лекуват стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, болести на периферната нервна система. Интерес представляват и останките от древна римска баня.

Старозагорски минерални бани. Селото се намира в западната част на Сърнена гора на 370 м надморска височина, на 15 км северозападно от Стара Загора. Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.Като цяло селото и курортът са спокойни и живописни с много възможности за екотуризъм по екомаршрути.

Минерални бани, област Хасковска. Селището е разположено в подножието на Източни Родопи, на 250 км от София и на 15 км източно от Хасково. Температурата на минералната вода е 57°С. Селото е известно с минералните си извори, близки по химичен състав и лечебни свойства на минералните извори в Карлови Вивари, Чехия. Минералната вода се използва за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания и др.

Баня. Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина, на 5 км от Разлог и Банско. Минералната вода е със средна температура 58°C.

Водата е с доказани качества за балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за стари травми, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дископатия, хронични гинекологични заболявания, урологични и кожни болести и др.

Кюстендил. Градът е известен с топлите лековити минерални извори и лечебния торф от находището в с. Байкал. Те са природното богатство на района, което позволява балнео- и калолечение, кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение и др. Кюстендил е специализиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и травмени и възпалителни заболявания.

Огняново е българско село, разположено в югозападна България, съвсем близо до границата с Гърция. От курортното градче Банско селото отстои на около 40 км и на около 200 км от столицата София.

Огняновските минерални бани се състоят от 24 извора с температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият е Мирото. Минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

Стрелча е един от известните български балнеолечебни курорти, разположен сред красив парк, до борова гора в южното подножие на Същинска Средна Гора. Той се намира в близост до град Панагюрище и град Копривщица, на 100 км от София.

За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа. Температурата ѝ е 30,5 °C. Тя лекува периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, подобрява се сънят, самочувствието и апетитът.

Баня, Карловско. В някои пътни карти град Баня може да се срещне като Карловски минерални бани заради туристическото значение на селището. Намира се на 10 км от Карлово, на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път. Баня е популярен балнеологичен център заради съчетанието между специфична минерална вода и лечебна кал. Водата успокоява нервите и помага за заболявания на костната система.

Терапевтичната кал стимулира кръвообръщението, дишането и телесния метаболизъм—особено полезен за ревматични, ставни и кожни заболявания, заболявания на пикочо-половата система. Локално тя действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите.

А ако се чудите колко би ви струвало да посетите и да се насладите на тази лечебна и красива българска природата винаги можете да разгледате тези оферти с големи намаления. КЪМ ОФЕРТИТЕ С НАЙ-ГОЛЕМИ ОТСТЪПКИ.

 

МОЖЕ ДА ВИЕ  ИНТЕРСНО И: НАЙ-ЕВТИНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ ЗА ДВУДНЕВНО ПЪТУВАНЕ В ЕВРОПА

%d блогъра харесват това:

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социални медии и да анализираме трафика си. Също така събираме информация за демографските данни, интереси на потребители и за начина, по който използвате сайта ни. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Затвори