Марк Зукърбърг с писмо до новородената си дъщеря. Уникално!

Създателят на най-голямата социална мрежа Фесйбук Марк Зукърбърг и съпругата му Пресила Чан станаха родители на момиченце.

Това е първото дете на младата двойка и след нейното раждане двамата са преосмислили дълбоко приоритетите в живота си. Те ще работят по нова организация наречена Chan Zuckerberg Initiative, която ще се развива в посока „развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство“.  Планират да дарят и 99% от своите акции за тази организация. Всичко това обявиха, чрез писмо до новородената им дъщеря Максима, което можете да прочетете отдолу.

Скъпа Макс,
не ни стигат думите, с които майка ти и аз можем да опишем надеждата за по-добро бъдеще, което ни носи твоето раждане. Твоят нов живот е обещание и ние искрено се надяваме да го изживееш щастливо и да имаш крепко здраве, за да му се наслаждаваш. Ти вече осмисли живота ни и ни даде причина да живеем на този свят, но като всички родители ние искаме един по-добър свят за теб, по-добър от днешния.

Докато традиционно всички се фокусират върху нещата, които са погрешни, ние вярваме, че светът става все по-добър. Здравеопазването се подобрява. Бедността по света намалява. Хората имат достъп до все повече познание. Хората имат възможността да общуват помежду си, необременени от разстоянията и условията. Технологичната революция гарантира, че животът ти неминуемо ще е по-добър от това, което имаме ние днес и ние, като твои родители, ще се постараем ти да разбереш всичко това. Не само, защото сме твои майка и татко и те обичаме, но и защото ние също носим отговорност за бъдещето на идните поколения.

Вярваме, че животът на всички има еднаква стойност, а това включва и живота на хората, които все още не са родени. Обеществото ни е длъжно да инвестира в това да подобри живота на тези, които ще се родят, не да се грижи само за тези, които вече са родени.

Въпреки това, дори и днес, не винаги съумяваме да инвестираме правилно времето и парите си, за да разрешим всички проблеми, пред които сме изправени. Представи си какво би се случило при една епидемия. Данните сочат, че прекарваме 50 пъти повече време в това да лекуваме хората, вместо да инвестираме в профилактика и превенция.

Медицината съществува като наука по-малко от 100 години, а вече е в състояние да лекува считани за нелечими до скоро заболявания и отбелязва прогрес за други. Тъй като развитието на технологиите напредва, вярвам че в рамките на следващите 100 години или дори още по-рано, ще сме в състояние да лекуваме всички болести.

Причините да умират преждевременно хора днес са само пет – сърдечни заболявания, рак, инсулт, невродегенеративни и инфекциозни заболявания, а експертите вече работят за тяхното преодоляване. Веднъж щом осъзнаем, че един ден ти и твоите деца няма да умирате, защото сте болни, всички ние като общество ще поемем отговорността да направим това възможно и ще започнем да инвестираме в тази посока. Майка ти и аз искаме да бъдем част от този процес.

Възможността да се излекуват всички болести ще отнеме време. В краткосрочен аспект от по пет – десет години, може и да изглежда, че не напредваме особено, но в дългосрочен план, посетите днес семена, ще покълнат. Можеш ли да си представиш, един ден, ти и твоите деца ще живеете в свят, в който хората не боледуват?

Има още толкова много подобни възможности. Представи си какво би се случило, ако обществото ни се фокусира малко повече и по-често върху тези предизвикателства и как те могат да се превърнат в реалност, тогава щяхме да ви оставим един по-добър свят.

• • •

Нашите мечти за твоето поколение са в две посоки – развитие на човешкия потенциал и насърчаване на равенството между хората.

Развитието на човешкия потенциал е свързано с отпадане на ограниченията за това колко прекрасен може да бъде животът. Можеш ли да си представиш да имаш достъп до 100 пъти повече информация и преживявания от днес? Можеш ли да си представиш живот без болести, който продължава много по-дълго? Можеш ли да си представиш свят, в който имаш достъп до всяка идея, всяка личност и всяка възможност? Можеш ли да си представиш свят, захранван от чиста енергия, което ще ти позволи да изобретяваш неща, за които ние дори и не можем да си помислим днес, докато се опитваме да опазим околоната среда? Можеш ли да си представиш общество, което е култивирало предприемачеството и бизнес уменията до такава степеч, че ще бъдеш в състояние да изградиш всеки бизнес, за който можеш да си мечтаеш и да разрешиш всеки проблем, наслаждавайки се на мир и благодентствие?

Можеш ли да си представиш свят, в който всеки има еднакъв достъп до всички тези облаги – независимо от националност, семейство или обстоятелства, при които се е родил?
Обществото ни трябва да се научи да прилага тези принципи не само, когато става дума за благотворителност и справедливост, а в името на прогреса на всички ни.

Истината е, че днес хората са ограбени и не могат да се наслаждават на потенциална, който притежават. Единственият начин това да се промени е като се даде възможност за изява на уменията, талантите и идеите на всеки човек по този свят.

Може ли обществото ни да елиминира бедността и глада?
Можем ли да изградим приветливи и дружелюбни общности?
Можем ли да изградим и да се наслаждаваме на здравословни взаимоотношения между всички нации?
Можем ли действително да насърчаваме еднакво всички – жени, деца, малцинства, емигранти и хора, които не се познават?
Ако обещството ни направи правилните инвестиции, отговорът на всеки един от тези въпроси би бил положителен – и най-вероятно това би било възможно да се случи в рамките на един човешки живот.
• • •
За да бъде изпълнена мисията ни за развитие на човешкия потенциал и равенство между хората, трябва да бъдат направени редица промени. Решенията, които трябва да вземем ще бъдат дългосрочни – за следващите 25, 50 или дори 100 години. Най-големите предизвикателства изискват дългосрочна инвестици и не могат да бъдат разрешени с тесногръди размишления.

Трябва да бъдем близо до хората, които обслужваме. Не можем да помагаме на хора, чиито нужди не познаваме и не разбираме.

Технологиите ще ни помогнат за промяната. Много институции инвестират в името на преодоляването на всички описани по-горе предизвикателства, но прогресът идва с иновацията.

Трябва да участваме в политиката и да насърчаваме обществените дебати. Много от компаниите нямат желание да направят нещо подобно, а за да има устойчивост са необходими стъпки.
Трябва отново да се обърнем към силните и независими лидери. Партньорствата с експерти в различни области е много по-успешен подход за позитивния изход на ситуацията, от желанието да направим всичко сами.

Трябва да се научим да рискуваме днес, за да научим уроците си утре. И макар да сме твърде незрели още в познанието си и много от опитите ни за промяна да са несполучливи, трябва да продължаваме да слушаме, да ставаме все по-добри и да вървим напред.
• • •
Опитът, който имаме с „персонализираното обучение“, интернет достъпа, обучението на общности и здравеопазването са оформили нашата философия за живота.
Нашето поколение е израстнало в класните стаи, където всички учехме едни и същи неща по един и същи начин, независимо от индивидуалните интереси, които проявявахме.

Твоето поколение ще си поставя цели за това какви искате да бъдете – инжинер, здравен работник, писател или лидер. По време на образователния процес ще използвате технологии, които ще изучават начина, по който учите и ще ви насърчават да подобрявате познанията си в предметите, където имате нужда. Ще напредвате бързо по предметите, които ви харесват, а за останалите ще получавате необходимата ви помощ и подкрепа, за да наваксате адекватно.

Ще имате възможността да се запознаете с науки, които не са включени в образоваталната програма днес. Учителите ви ще разполагат с много по-богат инструментариум, за да ви подмогнат да постигате целите и мечтите си.

Ученици от цял свят, с помощта на интернет, ще могат да се обучават по методологията на „персонализираното обучение“ онлайн, ако нямат възможност да присъстват лично. И разбира се, макар технологиите сами по себе си да не са достатъчно условие, „персонализираното обучение“ ще даде възможност на всички деца, по цял свят, да получат по-добро образование и равен старт в живота.

Днес ние поставяме основите, но резултатите вече са вдъхновяващи. Не само студентите се представят по-добре на своите тестове, технологиите вече дават възможност на хората да бъдат по-самоуверени и да са в състояние да научат всичко, което биха пожелали. Пътешетсвието едва сега започва. Технологиите и образованието ще се подобряват с всяка следваща година, докато ти си в училище.

И двамата с майка ти преподаваме и виждаме как технологиите действително работят. Разбира се, необходима е продължителна работа с редица образователни лидери по цял свят, за да бъде усвоена методологията за „персонализирано образование“, ето защо ние започваме този процес в нашата общност в Сан Франциско.

Ще отнеме време, докато новата методология бъде изградена и бъдат разработени необходимите за целта технологии, ще правим много грешки и трябва да научим много неща, докато разберем как се прави, но успеем ли веднъж, ще помогнем на хората по цял свят. Наша отговорност е да фокусираме усилията си това да се превърне в реалност.

Заедно можем да го постигнем. Успеем ли, ще помогнем не само на учениците по света, но и на всички, всички ще имат равен достъп до образование. За целта ще е им необходима единствено интернет връзка.

• • •

Много от най-великите изобретения на твоето поколение ще бъдат реалност благодарение на неограничения достъп до интернет за всички.

Често хората си мислят, че интернет е инструмент за комуникация и забавление, всъщност, за по-голяма част от хората по света, интернет е нещо много повече.

Благодарение на интернет, деца могат да се образоват, макар да нямат достъп до училище. Интернет предоставя информация, свързана със здравеопазването и как да бъдат избегнати болести или как деца да бъдат лекувани, ако в района няма лекар. Интернет предоставя финансови услуги, ако в района няма банка, предоставя и възможност за работа, ако човек живее в район със слабо развита икономика.

Интернет е толкова важен инструмнет, че на всеки десет души, които получат интернет достъп, един прескача прага на бедността и се открива едно ново работно място. Въпреки това, повече от половината население на земята няма достъп до интернет, това са близо 4 млрд. души.

Ако твоето поколение успее да ги свърже помежду им, ще успеем да измъкнем стотици милиони хора от „примката на бедността“, стотици милиони деца ще получат образование и стотици милиони души по целия свят ще успеят да избегнат някакво заболяване. Тази и други подобни дългосрочни цели могат да бъдат постигнати благодарение на технологиите и ако съумеем да ги използваме по предназначение.

Ще трябва да бъде измислена нова технология, която да направи интернет по-лесно достъпен, както и да има такъв в районите, където днес това е немислимо. Необходимо е правителства, неправителствени организации и бизнес компаниите да работят заедно в тази посока. Самото общество трябва да осъзнае потребността си от подобно решение. Хората ще имат различни гледни точки за това кой е най-добрия начин това да се случи и ще трябва да се правят много и различни опити, преди да стане факт, но заедно ние можем да направим света едно по-добро място.

• • •
Технологиите сами по себе си не решават проблеми. Изграждането на един по-добър свят, започва с изграждането на едно по-здраво и по-добро общество.

Децата имат шансове за хубаво бъдеще, когато имат възможността да получат образование, а образование могат да получат единствено, ако са здрави.

Грижата за здравето започва от най-ранна детска възраст – в рамките на едно любящо семейство, добра храна и безопасна среда за живеене.

Децата, които са преживели различни травматични случки по време на детството си, често страдат от различни заболявания в по-напреднала възраст. Проучванията показват, че при подобни преживявания, децата имат физиологически промени в развитието на мозъка, водещи до затруднени когнитивни умения.

Майка ти е лектор и преподавател, вярвай ми, инсформацията, която ти споделям е проверена.
Ако детството, което имаш не е сигурно и щастливо, никога няма да успееш да разгърнеш пълния си потенциал. Ако се притестяваш за това дали ще имаш храна и подслон или се тревожиш за това дали ще оцелееш, възможността да развиеш потенциала си е изключително малка.

Ако се страхуваш дали ще идеш в затвора и вярваш, че това е далеч по-вероятно от това да посещаваш колеж, само заради цвета на своята кожа. Ако се притесняваш, че семейството ти ще бъде депортирано, че може да станеш жертва заради религията си, сексуалната си ориентация или дори пола си, вероятността да разкриеш пълния си потенциал е изключително малка.

Важно е институциите да разберат, че всичко е свързано. Именно това е философията на новите образователни методологии, върху които майка ти работи.

Когато училището, здравееопазването, родителите и правителството започнат да работят заедно и да гледат в една посока, когато всички деца са нахранени и гледани добре, само тогава можем да вярвам, че детството на всяко дете ще бъде сигурно и щастливо. Единствено тогава всички деца ще имат равен старт в живота.

Ще отнеме много години преди това да стане факт, за съжаление, но това е чудесен пример как развитието на човешкия потенциал е пряко свързано с равенството и правата. Ако искаме това да бъде факт, трябва да започнем от обществото и усилията ни то да бъде здраво и устойчиво.
• • •
От днес, аз и майка ти посвещаваме живота си да подпомогнем промяната. Ще продължа да управлявам Facebook като негов изпълнителен директор, още много, много години, но всяка от тези цели е изключително важна и нямам време да чакам да порастнеш или аз да остарея, за да започна да работя по тях. Започвайки днес, когато сме още млади, се надяваме да видим резултат от усилията си преди да умрем.
Както ти даде началото на следващото поколение на семейство Чан Зукербърг, така ние насърчаваме хората да се присъединят към инициатвата Chan Zuckerberg Initiative, за да насърчим развитието на човешкия потенциал и равноправието по света.

Амбицията ни е да се фокусираме върху „персонализираното обучение“, лечението на болести, свързването на хората и изграждането на общности.

Ще дарим 99% от акциите си във Facebook, към момента около 45 млрд. долара, за да осъществим мисията си. Макар да знаем, че това е твърде малка част спрямо усилията и талантите, които работят вече в тази посока по цял свят, искаме и бихме желали да работим редом с тях.

Идните месеци ще споделим малко повече детайли във връзка с решението ни, веднага щом възстановим работния си ритъм и се върнем на работа след полагаемите ни се отпуски по майчинство и бащинство. Убедени сме, че ще имаш много въпроси за това какви сме ги намислили.

Започвайки нова глава от нашия живот като родители, искаме да благодарим на всички, които направиха това възможно. Успяхме единствено, защото имахме подкрепата на една огромна общност от хора. Изграждайки Facebook, ние изградихме ресурси, които да направят света едно по-добро място за живеене за следващото поколение и всеки член от екипа на Facebook е изиграл своята роля за това.

Успяхме да постигнем успех, единствено оповавайки се на успеха на своите експерти – ментори, партньори и много други вдъхновяващи личности. Успяхме да се фокусираме върху това да обслужваме общността си и да следваме мисията си, единствено защото разчитахме на любящата подкрепа от страна на семейство и приятели – надявам се твоят живот да е изпълнен също с подобни хора и преживявания.
Maкс, обичаме те и изпитваме изключителна отговорност да ти завещаем, на теб и на твоите деца, един по-добър свят. Пожелаваме ти животът ти да е изпълнен със същата любов, надежда и щастие, с които ти дари нас. Вече нямаме търпение да видим какво ти предстои.

Обичаме те,
мама и татко

 

превод писмо: New Trend Bg

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:

Използваме „бисквитки“, за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социални медии и да анализираме трафика си. Също така събираме информация за демографските данни, интереси на потребители и за начина, по който използвате сайта ни. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Затвори